Waarom zijn er nog altijd vooroordelen bij kunststof kozijnen? Toch kiezen veel mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen of deuren betreft. De komt vanwege de vele voordelen wat kunststof heeft als u uzelf meer in het materiaal verdiept.

Het slechte imago komt voornamelijk uit de mening dat kunststof eruit ziet als plastic, dat het brandgevaarlijk is en dat het vuil aantrekt. De techniek van het vervaardigen van kunststof staat niet stil. Onze kozijnen en deuren, van de merken Schüco en Veka, zien er prachtig uit vanwege de levensechte houtlook of metallic. Het materiaal is brandvertragend en zeer goed geïsoleerd.

Veel vooroordelen over kunststof kozijnen en deuren gaan vandaag de dag niet meer op.

De vooroordelen van kunststof

Laten we eerst een aantal slechte vooroordelen van kunststof kozijnen en deuren uit de weg ruimen, voordat we bespreken wat de echte kwaliteiten zijn die kunststof als materiaal kan toevoegen aan uw woning. Kunststof was vroeger een materiaal dat werd geassocieerd met een goedkoop uiterlijk, maar vandaag is dit al lang niet meer het geval. Hier vind u de belangrijkste vooroordelen op een rijtje.

  • Kunststof ziet eruit als plastic: vroeger, toen kunststof net in opmars was en het nog niet volledig was ontwikkeld, zag kunststof er inderdaad plastic-achtig uit. Mensen die zich geen ander materiaal konden veroorloven kozen voor kunststof en daarom heeft het ook het imago goedkoop te zijn. Tegenwoordig kunt u kunststof in veel uitvoeringen krijgen, zoals mat en glans, een grote verscheidenheid aan kleuren, moderne en klassieke stijlen en ook in houtlook of stoere zwarte metallic look. Zo vind u altijd een stijl die bij uw woning past en die verre van lijkt op het goedkope plastic kunststof van vroeger.
  • Kunststof is brandgevaarlijk: omdat kunststof vroeger op plastic leek heeft het ook het imago te smelten als het heet wordt. Plastic is tijdens een brand erg gevaarlijk omdat het hoge temperaturen bereikt. Kunststof is echter een materiaal dat erg moeilijk ontvlamt en dat zelfs een brand kan tegenhouden. Ook is het zelf dovend waardoor het een brand niet zal aanwakkeren, verspreiden of bevorderen. In vergelijking tot hout is kunststof dus in geval van brand aanzienlijk veiliger.
  • Kunststof trekt vuil aan: dit is een vooroordeel die voortkomt uit de elektrostatische kwaliteiten van plastic. Kunststof is echter nauwelijks elektrostatisch en trekt daarom niet meer vuil aan dan andere stoffen. In tegendeel, het is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft niet te worden overgeschilderd. Kunststof is een ideaal materiaal voor woningen die zich aan de zee bevinden of in een industriezone. Zout, zuren, vetten en oliën kunnen dit veel minder makkelijk beschadigen dan hout.
  • Kunststof is niet over te verven: u kunt kunststof kozijnen krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren die u inderdaad niet over hoeft te verven. Omdat de kleur door het materiaal wordt gemengd kan dit niet afbladeren of beschadigen. Dat u het niet over hoeft te verven, betekent echter niet dat dit niet kan. Er zitten echter wel een aantal nadelen aan. Een professionele schilder kan u hier verder over adviseren, mocht u dit willen.
Zwarte kunststof kozijnen

De voordelen van kunststof

Deze vooroordelen komen dus wel degelijk ergens vandaan, maar gaan vandaag de dag eigenlijk niet meer op. Veel materialen waren vroeger van mindere kwaliteit, maar zijn tegenwoordig sterk verbeterd en razend populair. Kunststof gaat ook met de tijd mee en kan net zo warm zijn als hout of net zo modern of stoer als aluminium of staal. Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij u langs, u zult verbaast zijn wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is! Kunststof is dus veelzijdig, maar hier houden de voordelen niet mee op.

  • Sterk: kunststof is een erg sterk materiaal en daarom is het veilig tegen inbraak en gaat het lang mee. De levensduur van kunststof kozijnen ligt rond de 50 jaar.
  • Isolerend: kunststof kozijnen en deuren hebben een uitstekende isolatiewaarde en kunnen erg goed worden gebruikt wanneer u uw woning beter wilt isoleren. In combinatie met een goed HR++ glas kunt u de warmte goed binnenhouden en besparen op uw energierekening.
  • Duurzaam: kunststof is erg duurzaam. Het kan namelijk 100 procent worden gerecycled waardoor je er de komende generatie geen overlast mee bezorgt. Ook de productie ervan is weinig milieubelastend.
  • Onderhoudsarm: kunststof hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Af en toe met een vochtig doekje afnemen is voldoende. Ook zal de kleur lang goed blijven.

Bent u benieuwd wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, en wilt u zelf zien hoe het materiaal eruit ziet? Onze adviseurs laten dit graag vrijblijvend aan u zien! Neem contact met ons op voor een afspraak of ontvang een vrijblijvende offerte.

Chat - Online